S hlubokým zármutkem oznamujeme, že v neděli 5. prosince 2021 zemřel ve věku 80 let prof. Jan Kopka.

Honza Kopka se narodil 24. 2. 1941 v Praze. Svá studentská léta věnoval nejen matematice, ale z počátku i chemii, nicméně, matematika a sport nakonec určily směrování jeho dalšího života.

V roce 1962 promoval na MFF UK, kde v roce 1973 získal titul RNDr. pod vedením prof. Hruši, a později pod vedením prof. Kraemera v roce 1978 obhájil kandidátskou práci a získal hodnost CSc. O dva roky později učinil pokus o získání hodnosti DrSc. Díky svému postoji k režimu, který neskrýval, zůstalo jen u pokusu a Honzovi Kopkovi bylo znemožněno se nadále rozvíjet tímto směrem. To ale neznamená, že stagnoval. Na základě své vědecké práce se v roce 1985 habilitoval a v roce 1991 byl jmenován profesorem. Pro úplnost dodejme, že v roce 2008 se stal emeritním profesorem na Technické univerzitě v Liberci a v roce 2018 se pak stal emeritním profesorem i na UJEP.

Přestože na počátku své kariéry působil jako učitel na gymnáziu v Litvínově, celý jeho profesní život je spjat s katedrou matematiky, dříve Pedagogické, později Přírodovědecké fakulty Univerzity J. E. Purkyně, kde působil od roku 1965. Nepůsobil jen v pozici pedagogické, ale díky svému nadhledu a osobnostním rysům i v pozicích dalších. V roce 1985 se stal prvním vedoucím nově vzniklé katedry výpočetní techniky, kterou vedl až do významného roku 1989. Významného nejen pro společnost, ale i pro samotného Honzu Kopku, neboť se mohl po dlouhé době svobodně nadechnout. Jeho neochota se sklonit před ideály, které neuznával, byla jasným světlem pro ostatní. Není tedy překvapením, že se zapojil do dění na fakultě, které nakonec vyvrcholilo zásadními změnami. Jeho nasazení vedlo k tomu, že se po přelomu stal na krátkou dobu děkanem Pedagogické fakulty a následně zakládajícím rektorem nově vzniklé Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Byl to on, kdo univerzitu nastartoval a prožíval s ní veškeré radosti i strasti, které doprovázely její vznik.

Dnes na něj vzpomínáme jako na člověka, který navždy ovlivnil nejen nás, ale i celé generace kolegů před námi. Přestože ovládal vysokou matematiku, vždy měl blízko i ke školské matematice, a vychoval, a svým vzorem i ovlivnil, stovky nejprve budoucích, ale později i zkušených učitelů. Uchovejme si jej ve své mysli a ve svém srdci takového, jakým vždy byl. Ochotného pomoci, ochotného naslouchat a nezdolného, když nepřízeň osudu mu ukázala svou tvář. 

Rozloučení s Janem Kopkou se koná v pátek 10. prosince 2021 od 12:00 v obřadní síni Starého krematoria na Střekově.